Aveți o marcă înregistrată la OSIM? Afla acum cum vei mai putea proteja un brand in noile conditii!!!

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (O.S.I.M.) a adoptat incepand cu 14.01.2016 un ordin prin care renunta practic la calitatea sa de  „caine de paza al marcilor” lasand piata sa decida ce branduri vor coexista. O.S.I.M. a adoptat recent Ordinul 5/14.01.2016 prin care se anuleaza Instructiunea de Serviciu numarul 5/2012 prin care se interpreta Legea marcilor in sensul in care O.S.I.M. verifica daca o marca depusa la inregistrare incalca drepturile conferite unei alte marci.

Afla  aici cum vei mai putea  proteja un brand in noile conditii!!!

Singura posibilitate pentru a opri obtinerea protectiei pentru o marca similara sau identica cu o marca deja inregistrata este aceea de a depune in termenul legal de doua luni o opozitie la inregistrarea marcii. Nedepunerea unei opozitii ar insemna de fapt un acord tacit dat pentru inregistrarea unei marci similare  sau chiar identice.

Procedura de inregistrare a unei marci isi va urma cursul firesc, cel prevazut de Legea Marcilor. Astfel, marca depusa la inregistrare se va publica in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala si daca nimeni nu va formula nicio opozitie in termenul legal de 2 luni, O.S.I.M. va analiza marca doar din punctul de vedere al motivelor absolute – daca nu este descriptiva, daca nu este inselatoare sau contrara bunelor moravuri, etc. si apoi va dispune inregistrarea acesteia. O.S.I.M. nu va mai face nicio verificare privind identitatea sau similaritatea cu marcile anterioare in lipsa unei opozitii, lasand piata sa decida ce marci vor coexista.

Astfel, titularii de marci ar trebui sa monitorizeze Buletinele Oficiale de Proprietate Industriala. Multi dintre dumneavoastra vor spune ca nu au timp pentru asa ceva. Recomandarea mea este sa apelati la consilieri specializati pentru a evita inregistrarea unei marci identice sau similare cu marca deja inregistrata. Evident ca toti titularii de marci inregistrate nu vor putea aceepta aceasta situatie, dar eu cred ca se va face diferenta acum intre cei care au o marca inregistrata si isi apara marca(titlul dobandit) si cei care depun cereri de marca la O.S.I.M. fara intentia de a le si utiliza.

Pentru evitarea unei astfel de situatii, va pun la dispozitie serviciul de monitorizare marci. In cadrul Cabinetului meu de Proprietate Industriala pot oferi urmatoarele variante de monitorizare:

1.Identificarea marcilor similare sau identice care ar putea sa va aduca atingere dreptului de marca. 2.Urmarirea marcilor care sunt depuse spre inregistrare intr-un anumit domeniu.

3.Urmarirea marcilor care sunt depuse la inregistrare de o anumita societate sau persoana fizica.

Pentru detalii suplimentare va stau cu placere la dispozitie pe consilier.marca@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *