Cat costa sa inregistrezi o marca la OSIM?

Marca dumneavoastră are nevoie de protecție, iar ca în orice domeniu protecția se evaluează în bani. Până la înregistrarea mărcii, trebuie să cunoaștem costurile care  implică această procedură, costuri care sunt relativ mici în comparație cu avantajele pe care marca înregistrată le oferă.

Onorariile

În piața din România onorariile firmelor care se ocupă de înregistrarea mărcilor variază de la 1.000 lei până la 2.500 lei. La unele firme, acest onorariu poate crește în funcție de caracteristicile mărcii, număr de clase, verbală/color/alb-negru, țara sau zona unde se oferă protecția. Astfel, onorariul poate ajunge să depășească câteva mii de lei.

Atunci când se ia decizia de a înregistra o marcă, este recomandat să apelați la un consultant. Marca nu este doar un dosar care se completează și se duce la OSIM. Marca are nevoie de o strategie bine implementată care să vă protejeze cel puțin pe parcursul primilor 10 ani de valabilitate, altfel vă puteți confrunta cu ineficiența acesteia sau cu refuzul la inregistrare după câteva luni bune de așteptare. 

Taxele OSIM

Taxele minime ale OSIM pentru inregistrarea unei marci sunt in cuantum de 1014 lei,marca fiind alb-negru si protejata de o singura clasa de servicii. La fiecare clasă adăugată, prețul va crește cu 221 de lei . O marcă alb negru protejată pe 3 clase de servicii va costa 1456 lei.

La mărcile color prețurile sunt puțin mai mari. Costul minim pentru înregistrarea unei mărci color este în cuantum de 1676 lei iar la fiecare clasă adăugată costul va crește cu 221 lei.

Înregistrarea unei mărci color se recomandă atunci când culoarea oferă distinctivitate mărcii dumneavoastră. Spre exemplu, marca Vodafone este distinctivă prin acel roșu, Telekom prin magenta iar Milka prin movul inconfundabil. Dacă o culoare nu face diferența între marca dumneavoastră și celelalte, sfatul nostru este să apelați la înregistrarea unei mărci alb-negru, iar de banii pe care aveați de gând să îi investiți într-o marcă color, vă puteți crea o marcă alb-negru de neatins.

Pentru orice întrebări cu privire la  onorariul perceput va stau la dispozitie pentru o oferta personalizata prin formularul de contact sau la adresa de e-mail : consilier.marca@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *