Ce inseamna ®/ TM si cum sa le folosim corect?

Cu siguranta v-ati intrebat macar o data cand ati vazut aceste semne ®/ TM langa anumite logo-uri, care este semnificatia lor si la ce ajuta acestea. In acest scurt articol voi prezenta aceste doua simboluri pe intelesul tuturor pentru a va fi mai usor a distinge situatia marcii care are langa ea un astfel de semn.

Unele mici intreprinderi nu stiu ce simbol sa foloseasca atunci cand vor sa isi publice reprezentarea grafica a afacerii lor, ® sau TM, desi ambele simboluri au semnificatii diferite.

Simbolul ® (care inseamna registered) ne arata ca o marca este inregistrata, acest lucru insemnand ca proprietarul acesteia, persoana fizica sau persoana juridica, detine drepturi exclusive asupra acesteia in tara sau in comunitatea in care aceasta a fost inregistrata. Folosirea acestui simbol fara ca acesta sa aiba legatura cu o marca inregistrate, poate atrage consecinte nefaste pentru autor precum acuzarea de frauda sau inducerea in eroare a publicului cu privire la serviciile/produsele reprezentate de acea marca.

Simbolul TM reprezinta o marca neinregistrata, inca. Desi nu sunteti obligati sa folositi TM langa marca dumneavoastra, ar fi o idee buna sa va folositi de aceasta prerogativa, semnaland astfel intentia dumneavoastra de a va inregistra marca si a dobandi toate drepturile asupra produselor/serviciilor pe care aceasta le promoveaza.

Simbolul poate fi amplasat oriunde in zona logo-ului. Chiar si asa, cel mai recomandat si profesionist este amplasarea acestuia in dreapta-sus a logo-ului.

In concluzie, utilizati TM atunci cand intentionati sa inregistrati marca respectiva si ® atunci cand aveti deja o marca inregistrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *