Inregistrare marca OSIM – Avantaje si pasii necesari

inregistrare-marca-osim

Inregistrare marca OSIM – Avantaje si pasii necesari pentru a-ti inregistra marca la OSIM

Traim in secolul accesului liber la informatii, intr-un mediu in care ideile interactioneaza si creativitatea oamenilor este incurajata constant. De la o simpla idee, adesea iau nastere proiecte inedite si afaceri cu potential imens de dezvoltare.

Poate ai si tu un astfel de proiect. O afacere pe care iti doresti sa o dezvolti pe termen lung. E important sa intelegi ca o simpla inregistrare marca OSIM poate sa faca diferenta.

Care sunt, asadar, avantajele in caz de inregistrare marca OSIM? Sunt multe si variate, dar iata cateva dintre ele:

 • Denota profesionalism, confera proiectului si afacerii tale stabilitate si transmite incredere potentialului public-tinta: daca tu iti iei in serios activitatea, vor face si altii la fel.
 • Eviti confuziile ce pot sa apara intre produsele / serviciile oferite de tine si cele oferite de concurenta. O marca protejata inseamna si o diferentiere si evidentiere a unicitatii produselor sau serviciilor oferite.
 • Eviti contrafacerea marcii si concurenta neloiala. O inregistrare marca OSIM iti asigura protectia marcii, iar tu primesti drepturi de exclusivitate in folosirea si exploatarea ei.
 • Iti protejezi investitiile si profiturile ce vin odata cu promovarea si sustinerea marcii. Cu alte cuvinte, te asiguri ca munca si investitiile tale nu sunt sursa de profit si venituri nejustificate pentru o marca asemanatoare.
 • Te asiguri ca tu, la randul tau, nu incalci dreptul de proprietate al altei persoane. Inregistrandu-ti marca la OSIM, obtii siguranta ca activitatile tale se desfasoara in conditii legale din acest punct de vedere si contribui la dezvoltarea unei piete eficiente si functionale.
 • Obtii control deplin asupra marcii tale: nimeni nu poate folosi aceasta marca fara acordul tau.
 • Poti solicita anularea unor marci identice sau asemanatoare cu marca inregistrata la OSIM de catre tine.
 • In cazul unui conflict intre denumiri comerciale, marca inregistrata iti ofera prioritate si nu vei fi tu cel care va fi nevoit sa isi schimbe denumirea.
 • Poti recupera domeniul de internet cu denumirea marcii, in cazul in care cineva se foloseste de acesta intr-un mod inadecvat.

Exista numeroase cazuri de proiecte si afaceri frumoase, cu potential imens de dezvoltare, care si-au pierdut din elan (sau chiar si-au incetat activitatea) odata cu pierderea dreptului de utiliza o marca ce a fost deja inregistrata de altcineva.

Nu e suficient sa iti inregistrezi firma la Registrul Comertului pentru a beneficia de avantajele mentionate mai sus. O inregistrare marca OSIM iti asigura, in plus, un statut de proprietar asupra denumirii marcii, care abia acum intra in posesia ta din punct de vedere legal.

Te-ai convins? Bun, pasii necesari de inregistrare marca OSIM pot sa para coplesitori si complicati. Foarte succint, este necesar sa:

 • Stabilesti exact ce tip de marca vrei sa inregistrezi (individuala, colectiva sau de certificare; verbala, figurativa, combinata sau tridimensionala; color sau noncolor).
 • Completezi o cerere de inregistrare marca OSIM. Pentru a-ti face o idee despre ce e vorba, cererea o poti gasi aici.
 • Achiti taxa de depunere si taxa de publicare si depui cererea la OSIM.
 • In cel mult trei luni de la depunerea cererii de inregistrare marca OSIM, trebuie achitata si taxa pentru examinare.
 • In termen de 6 luni de la publicare, marca va fi examinata.
 • In cazul admiterii inregistrarii marcii, aceasta va fi publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala – Secţiunea Marci si va fi inscrisa in Registrul Marcilor. Certificatul de inregistrare va fi eliberat cu conditia achitarii taxei aferente acestuia.

Demersurile de inregistrare marca OSIM pot fi coplesitoare, insa vestea buna este ca exista persoane pregatite si specializate in domeniu care te pot ajuta. Cu ajutorul unui consilier autorizat in proprietate industriala – marci si indicatii geografice, te vei asigura ca toti acesti pasi sunt parcursi conform asteptarilor si criteriilor de admitere OSIM.

Daca preferi sa economisesti timp si sa scapi de griji, poti lua legatura cu Vlad I. Anda – Cabinet de Proprietate Industriala. Pentru a solicita consultanta in vederea protejarii marcii tale, tot ce trebuie sa faci este sa suni la nr. de telefon 0751 513 539

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *