Interviu cu CIPRIAN DAVIDONI, fiul inventatorului multipremiat care imbina perfect creativitatea tatalui cu simtul practic personal

Ciprian Davidoni, fiul inventatorului Ioan Davidoni pune foarte bine in practica inventiile tatalui sau prin businessul din Timisoara. Acesta ne povesteste despre perioada de dinainte de 1989 si stadiul actual in domeniul inventiilor, despre piedicile pe care le intampina datorita sistemului din tara, precum si despre inventii care valorificate aduc beneficii foarte mari Romaniei.

12439489_217587358579969_3188564402680977246_n


A.V.
 Se spune despre Henri Coanda ca a avut 361 de inventii. Credeti ca il va mai ajunge cineva la nivel de Romania in sistemul actual?

C.D. Trebuie sa definim in ce stadiu erau cele 361 inventii ale lui Coanda. Lumea confunda inventia, cu ideea sau inovatia. Cand eram copil, tatal meu era rasplatit de catre stat pentru ideeile lui cu Certificat de Inovator. Asa era atunci. Si doar pe idei practice si tehnice. Nu ca acum, cand poti obtine Brevet de Inventie si pentru o idee care in urma cu 30 ani nu era considerata nici inovatie. Cu toate astea eu am vazut Brevet de inventie din Romania dar din perioada interbelica. Acum revenind la marele inventator Henri Coanda, nu cred ca poate fi ajuns din urma de un inventator roman din timpurile noastre si cu sistemul actual, care nu este facut sa ajute inventatorii. Poate doar sa-i franeze. La oricine mergi la nivel de Bucuresti si ceri sprijin ca inventator iti spune ca nu te poate ajuta, ca nu e de competenta lor, sau te trimit in alta parte. Pur si simplu nu se vrea. Am vazut recent sportivi premiati cu sume mari de bani de catre primul ministru. Foarte bine! Dar de ce nu sunt premiati si inventatorii??? Ca nu se doreste. Inventatorul are nevoie de sprijin permanent. Cunosc personal zeci de inventatori din Romania care dupa prima idee inregistrata la O.S.I.M. au renuntat fiind dezamagiti de sistem. Inventatorii sunt oameni speciali si mai sensibili decat oamenii de rand. Dar cum in Romania se poate orice, exista posibilitatea ca sa apara un tanar genial care sa provina din familie instarita si care sa isi poata finanta ideeile asfel incat sa nu aiba nevoie de sprijinul statului roman.

Asfel,  poate fi depasita performanta lui Henri Coanda.

A.V. Considerati ca perioada de dinainte de 1989 a fost o perioada mai buna pentru inventii? Viitorul Romaniei are o tanara generatie inventiva sau nu?

C.D. Categoric Da, perioada dinainte de 1989 era mai buna pentru inventii !!! Am crescut in preajma unui om care tot timpul avea cate o idee prin care dorea sa imbunatateasca starea actuala a lucrurilor. Dar atunci daca aveai o idee care imbunatatea productia fabricilor sau uzinelor sau imbunatatea viata comunitati, imediat venea o comisie de la Bucuresti si evaluau situatia si te rasplateau. Primeai Certificat de Inovator si anumite sume de bani si material de lucru gratuit si oameni, pentru a pune inventia in aplicare.

Acum din contra, daca nu platesti taxele la zi la O.S.I.M. imediat scoate ideea la liber. Nu te sustin deloc, ba mai mult, multe informatii ajung la public si nu ar trebui. Generatiile de tineri inventatori nu sunt incurajati sa se dezvolte. Nu se doreste acest lucru. Nu exista protectie din partea O.S.I.M. In ultimi ani parca si mai mult doresc sa te impiedice. Recent tatal meu a patit cu o doamna de la O.S.I.M. sa i se sugereze sa renunte la idee si sa nu se mai zbata atata pentru a obtine Brevet de Inventie,  ca se poate comercializa produsul si asa. Vezi cazul Ingrasamant Magnetic, care este studiat la ora actuala de multe universitati din lume, asta la 8 ani dupa ce a fost depus de Ioan Davidoni la O.S.I.M. Cred cu tarie ca acest gen de oameni din institutii de stat ar trebui sa fie aspru pedespsiti pentru asemenea abordari. Cum sa mai ai curaj sa inregistrezi idei la O.S.I.M. cand ei iti sugereaza sa renunti. Si asta cu un inventator care colaboreaza cu aceasta institutie de 40 ani. Ce sa mai faca inventatorii tineri ??? Poate, doar sa plece din tara si sa isi inregistreze ideile in alte tari.

A.V. In ce masura inventiile de astazi raspund  nevoilor industriei si economiei actuale?

C.D. Raspunsul este foarte simplu. Am participat la un Salon de Inventii la noi in Romania si la ceremonia de deschidere a Salonului a venit primarul acelui oras si a spus asa: Cu inventiile prezentate aici de inventatori nostrii putem scoate tara asta din saracie intr-un an de zile. Dar trebuie sa se doreasca asta. In urma cu cativa ani la Bucuresti la Salonul de Inventika am declarat in fata camerelor de filmat ca dorim sa cedam statului roman inventia Ingrasamant Magnetic cu conditia ca statul sa produca, sa creeze locuri de munca si sa exportam in toata lumea. Agricultura fiind singura modalitate reala prin care multe tari pot iesi din impas. Nu a avut nimeni nici o reactie. Nimeni nu te ajuta. Mai mult acum suntem in faza cu aceasta inventie, ca profesorii universitari cu care am colaborat si am avut contract de cercetare pe aceasta inventie, Ingrasamant Magnetic, sa inregistreze la O.S.I.M. ideea care foloseste acelasi principiu de micromagnetism si asta la 3 ani dupa ce au semnat cu noi contract de cercetare, iar cei de la O.S.I.M. nu au nici o reactie.

Cred cu tarie ca astazi, in anul 2016, daca punem la un loc 100 inventatori romani si statul i-ar sustine ar putea sa faca economia noastra sa bubuie. Dar pur si simpu nu se doreste asta.

A.V. A fost cumva ajutat inventatorul roman? Aveti sprijin de undeva? Ce piedici intampinati?

C.D. Da, inventatorul roman a fost ajutat de credite de nevoi personale luate de mine impreuna cu parintii mei. Asa am inceput totul in urma cu 13 ani. Nimeni nu ne-a ajutat. Nu exista incredere. Personal cunosc oameni cu banii multi, iar tatal meu a apelat la oameni de rang inalt si nu am fost ajutati. Pur si simplu trebuie sa faci totul singur. Daca ai curaj mult si incredere mare in idee.

Piedicile vin intotdeauna din partea celor care ar trebui sa te ajute si sa te sustina. Aici ma refer la O.S.I.M. si Guvernul Romaniei, care nu creaza o legislatie clara prin care inventatorul sa fie ajutat si protejat.

Trei ministri ai Agriculturi au primit documentatie legat de inventia Ingrasamant Magnetic si nu au facut nimic in acest sens de a ajuta, ba mai mult dupa cativa ani, unul din ei apare inregistrat la O.S.I.M. cu o idee cu stimulare magnetica pt agricultura si culmea primind si fonduri de cercetare de la Guvern.

A.V. Care a fost prima inventie a tatalui dumneavoastra? Sa ne povestiti putin despre ea.

C.D. Prima inventie a tatalui meu probabil ca dansul stie cel mai bine, eu personal imi aduc aminte de doua inventii care m-au fascinat cand eram copil. Prima era o Turbina Eoliana cu care facea curent cand eram copii la cabana bunicilor mei. Ne uitam cum batea vantul si se invarteau elicele, iar in cabana aveam beculete mici care se aprindeau. Prin anii 80 veneau de la Bucuresti de la Televiziune sa faca emisiuni cu tatal meu despre aceasta inventie. Sunt articole scrise in revista Tehnium de atunci. Si tot in aceea perioada, tatal meu a mai facut o Hidrocentrala in Muntii Poiana Rusca cu care a produs curent pentru cateva cabane unde stateau lucratori forestieri coordonati de bunicul meu. Relatari facute de domnul Alexandru Mironov, care a venit personal la noi in Banat ca sa vada Microhidrocentrala si Turbina Eoliana. Atasez poze si documente cu acestea. Tatal meu avea la acea vreme  28 ani.

12509064_217587471913291_265762806599351809_n 12507591_217587511913287_8994078024280960743_n 12495174_217587395246632_7595584468973233679_n 1934222_217587538579951_7976673854391005098_n 12417841_217587438579961_5864678295101198053_n

A.V. Cate inventii aveti in portofoliu si cate distinctii/premii?

C.D. Peste 900 inventii, inovatii si solutii tehnice inventive, pastrate intr-o evidenta clara, sustinute de brevete de inventie, certificate de inovatie, acte de constatare, articole in reviste tehnice, fotografii si filmari. Din acestea, 350 inventatorul le-a realizat practic. La Stitom S.A -Tomesti, unde inventatorul a lucrat 33 ani ca specialist metrolog si coordonator de metrologie pe fabrica, din 170 de solutii tehnice inventive propuse conducerii fabricii pe parcursul anilor, 90 s-au aplicat practic. Parte din acestea au fost inventii premiate, iar altele au fost atestate prin certificat de inovatie.

A.V. Povestiti-ne despre cateva inventii(produsele magnetice Davidoni, husa si ecranul antiradiatii pentru telefonul mobil). De unde pot cumpara oamenii aceste produse?

C.D. Ecranul Antiradiatie  pentru telefoanele mobile si Brantul Magnetic Antistres sunt inventiile in care eu am crezut cel mai mult si care m-au determinat sa deschid o firma in 2003 si sa fac productie si cercetare.

Am trecut prin toate etapele posibile. Daca ai bani totul este usor, pana  ajungi sa interactionezi cu omul. Acolo incepe munca reala. Sa te lupti cu neincrederea. Acum dupa mai bine de 10 ani de cand suntem in piata cu aceste inventii, ca produs finit si cu care am participat la numeroase Saloane de Inventika, am ajuns se ne luptam cu ignoranta.

In urma cu 10 ani oamenii nu credeau ca telefoanele mobile emit radiatii nocive corpului uman si ca este bine sa te protejezi, iar astazi dupa ce informatia a fost confirmata de cele mai mari si importante institutii  din lume (OMS) ca efectiv telefoanele mobile si toate aceste aparate tehnologice de ultima generatie emit camp electromagnetic si ne afecteaza grav, pur si simplu oamenii ignora aceste informatii si nu ii intereseaza. Este plin internetul de articole in acest sens si cu toate astea tot mai multi parinti tineri ofera la copii lor telefoane mobile si tablete sa se joace, nefiind constienti de raul  provocat sanatatii copilului.

Produsele noaste si foarte multe informatii despre noi si despre munca tatalui meu, inventatorul Ioan Davidoni si despre participarile noastre la Saloanele de Inventika puteti gasi pe www.davidoni.ro

A.V. La ce riscuri va expuneti in momentul in care participati la targuri si expozitii?

C.D. Da. Buna intrebare. Raspuns simplu. Daca nu participi la Saloanele de Inventika sa iti prezinti inventiile si ideeile, nu te cunoaste lumea, iar daca participi, cu cat participi la mai multe astfel de evenimente cu atat creste riscul ca ideea sa iti fie furata si pusa in practica de altcineva. Aceste lucruri se intampla in special la Saloanele de Inventika internationale unde vin vizitatori din toata lumea si nu exista protectie. Iti vede ideea si merge la el in tara unde cu mici modificari de concept si finantare corespunzatoare poate inregistra si pune in aplicare. Si nu le poti face nimic. Efectiv. O.S.I.M-ul nu te ajuta cu nimic, iar ca sa iti protejezi inventia international este foarte scump, iar institutia care ar trebui sa te ajute, Guvernul Romaniei, nu te ajuta.

Noi suntem fericiti si bucurosi ca s-a dovedit ca dupa participarea catorva inventii Davidoni la Geneva si Bruxelles, acestea au fost preluate si produse de catre alte tarii la scara larga. Mentionez aici Ecranul si Husa Antiradiatie, care in urma cu mai bine de 10 ani a participat la Salonul de Inventii de la Geneva, iar acum sunt inregistrate la nivel mondial cel putin 40 astfel de ideei, dar nici una la fel de eficienta ca inventia noastra originala si Made in Romania.

A.V. Cum este o zi din viata unui inventator?

C.D. Este o continua cautare si cercetare de a crea si imbunatati ideeile. Tatal meu este foarte implicat emotional in crearea inventiilor, iar eu sunt implicat practic in procesul de productie si dezvoltare si promovare a acestor inventii. Este o continua agitatie. Cum sa faci mai mult si mai bine. Iar rasplata vine intotdeauna de la persoanele care folosesc produsele noastre si care ne suna sau ne scriu ca sunt foarte multumiti de efectele produselor noastre si ca se simt bine si ca ne recomanda si la prietenii lor. Asta inseamna pentru noi cireasa de pe tort. Multumirea oamenilor! Nu intotdeauna reusim si nu putem multumi pe toata lumea, dar tot timpul incercam sa fim mai buni si mai performanti si ideeile noaste sa fie cat mai practice.

A.V. Daca ar fi sa extrageti o inventie ce a marcat ultimul secol, care ar fi aceasta?

C.D. Probabil ca Internetul este cea mai tare inventie din ultimul secol si binenteles tot ce deriva din internet. Problema cu internetul este ca pe cat este de util pe atat este de daunator. Ar mai fi si telefonia mobila dar la fel este si aici. Utilitate si nocivitate impartite egal. Astazi probabil 99% din populatia moderna a lumii nu ar mai putea concepe viata fara internet sau telefonul mobil. Destul de grav. Sunt studii facute deja prin care se arata ca daca s-ar intrerupe conexiunea la internet si telefonie mobila pentru 24 ore, o mare parte din populatie ar fi afectata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *